FAQ

Algemeen

  • Aqualab Zuid is een ministerieel erkend en door de Raad voor Accreditatie onder registratienummer L387 geaccrediteerd laboratorium. Dit betekent dat we voldoen aan de criteria voor testlaboratoria zoals vastgelegd in NEN-EN-ISO/IEC 17025:2017.

  • Neem voor informatie over tarieven en/of een offerte contact op met onze afdeling Relatiebeheer via 0183 30 55 45 of mail naar relatiebeheer@aqz.nl.

  • Alle medewerkers van Aqualab Zuid die monsters nemen en vervoeren of andere activiteiten op locatie verrichten, zijn in het bezit van een VCA-certificaat op naam.

  • We streven naar een evenwichtige balans in de economische, sociale en ecologische impact van onze activiteiten. Dat doen we bijvoorbeeld door een winstmarge te realiseren die niet uitstijgt boven datgene wat we nodig hebben om de duurzame levensvatbaarheid van onze bedrijfsactiviteiten te waarborgen.

  • Ja, met de Expertisegroep, onze interne kennis- en innovatiehub, vertalen we opkomende technologie naar geavanceerde en praktisch bruikbare toepassingen. De komende jaren ligt het accent vooral op moleculairbiologische analyses van DNA/RNA en andere eiwitten, screening op opkomende stoffen en organische microverontreinigingen, en op ‘big data’.

    Als lid van Water Alliance nemen we deel aan de ontwikkeling van innovatieve en duurzame watertechnologie. Water Alliance is een samenwerkingsverband van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. We nemen ook deel aan diverse innovatie-projecten binnen het Bedrijfstakonderzoek voor waterbedrijven (BTO).

Dienstverlening

  • Ja, op juiste wijze uitgevoerde monsterneming en transport zijn cruciaal voor een betrouwbare analyse. Monsterneming door onze gecertificeerde medewerkers en het geconditioneerde transport vormen dan ook een integraal onderdeel van ons wateranalyseproces. 

  • In bepaalde gevallen is zelf monsters nemen en vervoeren mogelijk, mits dit op de juiste manier wordt gedaan en in overeenstemming met de geldende richtlijnen. Je kunt de monsters door ons laten ophalen of zelf afleveren bij ons laboratorium of bij een van onze depots.

  • Ja, zowel drinkwaterbedrijven als commerciële opdrachtgevers maken gebruik van onze kennis en ervaring op het gebied van waterzuivering.

Zwemwater(wet)

  • AQZ is een geaccrediteerd waterlaboratorium dat alle vereiste metingen uit de zwemwaterregeling kan verzorgen, zowel de verplichte wateronderzoeken als de analyse van de luchtkwaliteit. Wij bieden zwembadhouders hiervoor een totaalpakket aan. Wilt u meer weten of ontvangt u graag een offerte? Neem dan contact op met onze collega’s van de afdeling Relatiebeheer.

  • Met ingang van 2024 worden pseudomonas, enterococcen en sporen van sulfietreducerende clostridia maandelijks gemeten in het zwemwater. Dit zijn bacteriën die verband hebben met ziektes, waardoor dit een betere maat is voor de veiligheid van het zwemwater dan het koloniegetal bij 37 graden wat voorheen gemeten werd. In de zwemwaterregeling staat verder dat iedere maand in elk zwembad de troebelheid moet worden gemeten en de waarden voor vrij chloor, gebonden chloor, zuurgraad en doorzicht moeten worden bepaald. Voor de zuurgraad gelden sinds 2024 aangescherpte grenswaarden, waarbij de pH minimaal 7 en maximaal 7,6 mag zijn. Voor elk hoofdbad moeten, naast de bestaande metingen van kaliumpermanganaatverbruik en ureum, ook de parameters voor chloride, nitraat en waterstofcarbonaat maandelijks worden vastgesteld.  

    Ieder kwartaal moet ieder hoofdbad bovendien worden onderzocht op trihalomethanen, chloraat en bromaat. Eenmaal per jaar moet de lucht van binnenzwembaden worden gecontroleerd op de aanwezigheid van trichlooramine. 

  • Waterstofcarbonaat

    De waarde van deze parameter zegt iets over de pH-stabiliteit (bufferend vermogen) en mogelijke kalkagressieve of kalkafzettende eigenschappen van het zwemwater. Is er bij de analyseresultaten een overschrijding van deze parameter? Dat betekent dat het gehalte waterstofcarbonaat te laag is in het badwater. Dit is te verklaren omdat drinkwaterwater, met de bijbehorende kenmerken en parameters, wordt gebruikt als basis voor het zwemwater. Veel drinkwater heeft minder dan 40 mg/L carbonaat waardoor bij gebruik van drinkwater een tekort aan waterstofcarbonaat kan ontstaan.  

    Chloraat

    Nieuw in de zwemwaterregeling met ingang van 2024 zijn parameters die inzicht geven in de aanwezigheid van desinfectie bijproducten (DBP’s). De aanwezigheid van deze stoffen kunnen veel overlast geven en zijn schadelijk voor de gezondheid. Daarom moet sinds januari elk hoofdbad eens per kwartaal worden onderzocht op trihalomethanen, (chloroform, bromoform en bijbehorende tussenproducten), chloraat en bromaat. Vooral op chloraat wordt vaak een overschrijding gemeten. Is er bij de analyse van het zwemwater een overschrijding op de parameter chloraat aangetroffen? Dit heeft vaak te maken met een
    verouderde hypochlorietvoorraad voor de chloordosering. Ook wordt chloraat in het zwembadwater gevormd door omzetting vanuit chloor. Dit proces versnelt bij een lagere pH-waarde. Door rekening te houden met de manier van chloordosering, om veroudering te voorkomen, kan onder de wettelijke norm van 30mg/l worden gebleven.

  • Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Onderdeel hiervan is de nieuwe zwemwaterregeling. Er zijn nieuwe parameters toegevoegd en sommige normen zijn aangepast ten opzichte van de oude regels. Dit geeft een uitgebreider beeld van de waterkwaliteit en het bedrijf, maar leidt helaas tot hogere kosten voor het analysepakket dat AQZ aanbiedt aan zwembadhouders. 

Legionella

  • Aanwezigheid van de Legionella-bacterie (Legionella spp.) vormt een gevaar voor de gezondheid. Om deze reden zijn er strenge regels voor het beheersen van Legionellabesmettingen. Voor verschillende instanties gelden verschillende regels over hoe te handelen bij een overschijding op de Legionella-bacterie. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen prioritaire instellingen en niet-prioritaire instellingen die gebruik maken van drinkwater. Voor industriële installaties met proceswater gelden weer andere regels. Prioritaire instellingen zijn:

    • Ziekenhuizen en zorginstellingen
    • Inrichtingen met een logiesfunctie, waaronder hotels, bed & breakfasts met meer dan 5 personen, (mini)campings, bungalowparken en jachthavens
    • Zwembaden, sauna’s en andere locaties met (zwem)baden, zoals welness centra en prostitutiebedrijven
    • Celinrichtingen en asielzoekerscentra
    • Truckstops, benzinestations, wegrestaurants en dergelijke met douchefaciliteiten

    Twijfel je of jouw instelling prioritair is? In artikel 35 van de Drinkwaterwet staat uitvoerig beschreven welke instellingen prioritair zijn.

  • De wet schrijft voor dat prioritaire instellingen bij ernstige overschrijdingen dit altijd dienen te melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Een ernstige overschrijding wordt gedefinieerd als 1000 kolonievormende eenheden per 100 mL. Voor bad- en zwemwater geldt dit al vanaf 100 kolonievormende eenheden per 100 mL. U kunt via deze pagina melding maken van een overschrijding bij het ILT.

    Je bent verplicht een overschrijding te melden. Niet melden van een overschrijding kan leiden tot hoge boetes. Het ILT maakt melding van de overschrijding bij uw lokale Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). De GGD zal samen met jou een plan opstellen om melding te maken van de Legionella-besmetting bij mensen die betrokken zijn, zoals gasten of bewoners.

    Bij elke overschrijding moet je maatregelen nemen. Een normale overschrijding van meer dan 100 maar minder dan 1000 kolonievormende eenheden per 100 mL hoeft niet gemeld te worden bij het ILT. Wel moet je dit in het Legionella-logboek opnemen en bij een inspectie kunnen aantonen dat de maatregelen genomen zijn.  

    Het tappunt waar de overschrijding geconstateerd is dient onmiddellijk buiten gebruik genomen te worden. Houd er ook rekening mee dat andere tappunten, die door dezelfde leiding gevoed worden, ook besmet kunnen zijn. Om de besmetting op te lossen zal je corrigerende maatregelen moeten uitvoeren. Welke dit zijn is afhankelijk van het specifieke geval. Soms is goed doorspoelen al voldoende, in andere gevallen zal chemische of thermische disinfectie noodzakelijk zijn. Neem contact op met de gecertificeerd Legionella-adviseur met wie je jouw beheersplan en risico-analyse hebt opgesteld voor een maatwerkadvies.

    Pas wanneer wij bij een nieuwe analyse na herbemonstering hebben aangetoond dat de bronhaard onder de grens van 100 kolonievormende eenheden per 100 mL heeft, mag het tappunt worden vrijgegeven.

    Aqualab Zuid is een wettelijk gecertificeerd Legionella-laboratorium, wat inhoudt dat wij volgens de meest strikte normen de aan- en afwezigheid van Legionella-bacteriën kunnen aantonen. Wij zijn geen BRL-6010 gecertificeerd adviesbedrijf. Dit houdt in dat wij niet mogen adviseren voor risico-analyse, beheersplannen en maatregelen na besmetting voor jouw specifieke situatie.

Staat je vraag er niet bij? Of wil je meer weten?
Bel ons op 0183 30 55 45 of mail naar relatiebeheer@aqz.nl