Nieuws
Nieuws
-
Goedkeuring RT-PCR voor meting intestinale enterococcen
Drinkwater sneller getest op fecale bacteriën dankzij nieuwe RT-PCR-meetmethode
17 juni 2024Een belangrijke stap voor de Nederlandse watersector: de RT-PCR methode is officieel goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport voor de bepaling van intestinale enterococcen in drinkwater. Dit betekent dat drinkwaterbedrijven en laboratoria deze snellere en gevoeligere methode nu kunnen gebruiken om deze fecale indicatorbacteriën op te sporen en zo de kwaliteit van ons drinkwater te bewaken.
-
Aqualab Zuid draagt bij aan publicatie over validatie RT-PCR E. coli
10 juni 2024Onlangs is een paper over het succesvolle validatieproces van de RT-PCR voor E. coli gepubliceerd in het Water Research journal (Science Direct). Aqualab Zuid werkte samen met onderzoeksinstituut KWR en de waterlaboratoria De Watergroep, Het Waterlaboratorium, Pidpa, Vitens en WLN aan deze validatie.
-
AQZ nieuws - editie voorjaar 2024
27 mei 2024Met trots presenteren wij een gloednieuwe editie van AQZ nieuws, onze externe nieuwsbrief, in een ander, volledig digitaal jasje. In deze vorm kunnen we nog beter vertellen, en laten zien, welke ontwikkelingen er spelen in ons waterlaboratorium en op het gebied van (drink)wateronderzoek.
-
Rob Franken algemeen directeur van Aqualab Zuid
1 mei 2024Rob Franken is met ingang van 1 mei 2024 algemeen directeur van Aqualab Zuid (AQZ). Deze benoeming door de aandeelhouders van het waterlaboratorium (drinkwaterbedrijven Evides, Brabant Water en WML) is in afstemming met het MT en de OR van AQZ tot stand gekomen.
-
Aqualab Zuid sponsort Villa Pardoes met wateronderzoek
25 maart 2024Aqualab Zuid (AQZ) zal in 2024 en 2025 als vaste partner van Villa Pardoes kosteloos wateronderzoek verrichten. Dat zijn het waterlaboratorium en het vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen en hun familie samen overeengekomen.
-
Veteranenziekte: voorkomen is beter dan genezen
11 januari 2024In 1976 werd een nieuwe ziekte ontdekt na een grote uitbraak tijdens een bijeenkomst van oorlogsveteranen. Deze ‘veteranenziekte’ bleek veroorzaakt te worden door de legionellabacterie. Anno 2023 analyseert Aqualab Zuid (AQZ) jaarlijks duizenden watermonsters op het voorkomen van de bacterie. Een belangrijke klant is het grote chemieconcern Dow Terneuzen.
-
Onze Expertisegroep in de schijnwerpers
12 december 2023Hoe gaan we om met nieuwe stoffen in het water en met innovatieve onderzoekstechnieken? Welke invloed heeft veranderende wet- en regelgeving op onze metingen en op de opdrachten van onze klanten? Dit zijn vragen die in de werkkamer van de Expertisegroep van Aqualab Zuid (AQZ) dagelijks de revue passeren. De leden van onze Expertisegroep vertellen graag meer over hun rol.
-
De route van een monster
In gesprek met Gerrit Cardol van Brabant Water
30 november 2023Elke dag neemt Brabant Water monsters om te bepalen of het drinkwater veilig en van goede kwaliteit is. Deze monsters worden per koerier naar Aqualab Zuid gestuurd, waar ze binnen 24 uur worden geanalyseerd op een aantal standaard parameters. Maar hoe verloopt dat proces precies?
-
Onbekende stof in het Maaswater ontmaskerd
7 november 2023In opdracht van Waterschap Limburg verrichtte Aqualab Zuid (AQZ) deze zomer een non-target screening in de Roer, een zijrivier van de Maas. Er werd een onbekende stof aangetroffen, die ook regelmatig in een lage concentratie voorkomt in het Maaswater dat AQZ analyseert voor drinkwateronderzoek. Goede samenwerking en grondig onderzoek leidde tot de identificatie.
-
Nieuwe zwemwaterregeling staat voor de deur
6 november 2023De invoering van de nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2024 vormt voor veel zwembadhouders een duik in het diepe. De nieuwe zwemwaterregeling brengt namelijk veel veranderingen met zich mee. Met name als het om het bewaken van de waterkwaliteit gaat. Grenswaarden zijn aangepast en er zijn meer parameters waarop het water regelmatig moet worden onderzocht.
-
AQZ meet NOM voor EIW met LC-OCD
Maar wat staat daar eigenlijk?
25 juli 2023Vroeger werd het uitbesteed, maar sinds 1 mei 2022 kan AQZ het zelf: de samenstelling bepalen van het natuurlijk organisch materiaal in het water. Voor Evides Industriewater (EIW) is die informatie essentieel voor het maken van een van hun producten: gedemineraliseerd water.
-
AMVD - of: hoe vind ik een bacterie in een zwembad met water?
4 juli 2023Maximaal drie ziekteverwekkende micro-organismen in twee olympische zwembaden water. Zo schoon moet ons drinkwater zijn. De norm wordt uitgedrukt in een maximaal toelaatbaar infectierisico. Als input voor de berekeningen die waterbedrijven moeten uitvoeren, bemonstert AQZ het onbehandelde water via de speciale ‘Hemoflow’-methode.