
Nieuws
Nieuws
-
De route van een monster
In gesprek met Gerrit Cardol van Brabant Water
30 november 2023Elke dag neemt Brabant Water monsters om te bepalen of het drinkwater veilig en van goede kwaliteit is. Deze monsters worden per koerier naar Aqualab Zuid gestuurd, waar ze binnen 24 uur worden geanalyseerd op een aantal standaard parameters. Maar hoe verloopt dat proces precies?
-
Onbekende stof in het Maaswater ontmaskerd
7 november 2023In opdracht van Waterschap Limburg verrichtte Aqualab Zuid (AQZ) deze zomer een non-target screening in de Roer, een zijrivier van de Maas. Er werd een onbekende stof aangetroffen, die ook regelmatig in een lage concentratie voorkomt in het Maaswater dat AQZ analyseert voor drinkwateronderzoek. Goede samenwerking en grondig onderzoek leidde tot de identificatie.
-
Nieuwe zwemwaterregeling staat voor de deur
6 november 2023De invoering van de nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2024 vormt voor veel zwembadhouders een duik in het diepe. De nieuwe zwemwaterregeling brengt namelijk veel veranderingen met zich mee. Met name als het om het bewaken van de waterkwaliteit gaat. Grenswaarden zijn aangepast en er zijn meer parameters waarop het water regelmatig moet worden onderzocht.
-
AQZ meet NOM voor EIW met LC-OCD
Maar wat staat daar eigenlijk?
25 juli 2023Vroeger werd het uitbesteed, maar sinds 1 mei 2022 kan AQZ het zelf: de samenstelling bepalen van het natuurlijk organisch materiaal in het water. Voor Evides Industriewater (EIW) is die informatie essentieel voor het maken van een van hun producten: gedemineraliseerd water.
-
AMVD - of: hoe vind ik een bacterie in een zwembad met water?
4 juli 2023Maximaal drie ziekteverwekkende micro-organismen in twee olympische zwembaden water. Zo schoon moet ons drinkwater zijn. De norm wordt uitgedrukt in een maximaal toelaatbaar infectierisico. Als input voor de berekeningen die waterbedrijven moeten uitvoeren, bemonstert AQZ het onbehandelde water via de speciale ‘Hemoflow’-methode.
-
BPP-test: nu bij AQZ in eigen laboratorium
26 mei 2023Als huislaboratorium van Evides monitort AQZ de ‘biologische stabiliteit’ van het water. Wat is dat, waarom is het van belang en hoe wordt het getest? We vragen het Wim Hijnen van Evides en Esmée Weusthof van AQZ.
-
AQZ investeert in realtime temperatuurregistratie
15 februari 2023De kwaliteitscontrole van watermonsters valt of staat met de koeling van de monsters tijdens transport naar het lab. AQZ heeft geïnvesteerd in een complete oplossing voor monitoring en dataverzameling: het Captos-systeem.
-
Sitech en AQZ identificeren samen onbekende stoffen
12 januari 2023Om te zorgen dat drinkwaterbedrijven en de Grensmaasnatuur geen negatieve effecten ondervinden van het afvalwater van het industriepark Chemelot, zetten Sitech en AQZ alles op alles om onbekende stoffen te identificeren. Hoe gaat dat in zijn werk? Daarover vertelt Sitech-adviseur Ger Notermans.
-
Zicht op loden hotspots
In gesprek met Rob van der Leer, hoofd Waterkwaliteit bij Evides Waterbedrijf
9 januari 2023Evides Waterbedrijf kampt met een ‘loden last’ uit het verleden, waar het zo snel mogelijk vanaf wil. Beperkte delen van het drinkwaterdistributiesysteem blijken nog loden aansluitleidingen te bevatten. Die moeten worden vervangen. Waar te beginnen? Samen met de specialisten van AQZ werkt een speciale Taskforce aan de opsporing van zulke historische hotspots.
-
AQZ bij Argos over de zoektocht naar onbekende stoffen in de Maas
12 december 2022Gerard de Kock, Adviseur waterkwaliteit bij AQZ, vertelt voor Argos wat er allemaal komt kijken bij de zoektocht naar onbekende stoffen in de Maas.
-
Organische chemie en de ontmaskering van neophytadiene
Uit de AQZ-nieuwsbrief van november 2022
6 december 2022Techniek, vakmanschap, en een beetje geluk. Opgeteld zorgden die factoren medio 2022 voor de succesvolle identificatie van een onbekende stof in de Maas. Volgens Gerard de Kock en Jeroen Roovers van AQZ was het een bijzondere speurtocht, die tot nieuwe inzichten heeft geleid.
-
Mooi schoon drinkwater - met dank aan de mosselen!
AQZ in het nieuws
3 oktober 2022Hoe we met mosselen en watervlooien de kwaliteit van ons drinkwater bewaken? Je leest het in deze editie van BN De Stem; AD Rivierenland en AD De Dordtenaar.