Terug naar overzicht

AQZ maakt van onbekende stof een bekende

Onze speurtocht naar neophytadiene
16 augustus 2022

Iedere week analyseren onze analisten bij organische chemie monsters oppervlaktewater met non-target screening (NTS), zowel met de GCxGC TOF MS als met de LC-DAD. Dit doen we ook voor Waterleiding Maatschappij Limburg (WML). We rapporteren daarbij componenten die boven de rapportagegrens worden gedetecteerd en niet in het referentiewater aanwezig zijn. Deze componenten krijgen een opeenvolgend nummer, bijvoorbeeld GCAqua-0092 - een voorlopige naam op basis van de beste overeenkomst tussen het massaspectrum in het monster en een bibliotheekspectrum - en een betrouwbaarheidsniveau.

Bij de GCxGC-screening detecteerden we regelmatig de component GCAqua-0092. En sinds mei in verhoogde concentraties. Voor AQZ hét moment om te starten met een intensieve speurtocht, dag en nacht. Wat was dit voor stofje?

Op basis van het massaspectrum en onze bibliotheek hadden we een indicatie dat het mogelijk om phytol acetaat zou gaan. Maar ook phytol en isophytol waren mogelijke kandidaten. Vervolgens plaatsten we een spoedbestelling voor de pure stof. Maar geen van de drie kwam overeen met GCAqua-0092. Ook collega’s van de andere drinkwaterlaboratoria gingen aan de slag met hun bibliotheek, zodat we nog meer stoffen hadden om mee te vergelijken.

Na verder onderzoek door AQZ kwam neophytadiene naar voren als een van de mogelijke stoffen. Dus ook daar bestelden we weer de pure stof van. Na analyse in zowel ons eigen lab als dat van onze GC-leverancier was het duidelijk. Het was inderdaad neophytadiene, een stof van natuurlijke afkomst. Het harde werken is beloond, de zoektocht succesvol afgerond.