Medicijnresten in het oppervlaktewater zijn slecht voor de dieren en planten die in dat water leven en maken het lastiger om schoon drinkwater te maken. Het is dus heel belangrijk om overgebleven medicijnen in te leveren bij de apotheek of de milieustraat. In de Week van Ons Water (16–31 oktober 2021) wordt hier extra aandacht voor gevraagd.
Medicijnresten worden aangetroffen in ons oppervlaktewater, en in mindere mate ook in grondwater. Hoe komen deze daar terecht? Ten eerste natuurlijk via de riolering, na gebruik door patiënten. Daar is niet veel aan te doen. (Soms wordt gebruikgemaakt van plaszakken, met name bij röntgencontrastmiddelen, omdat deze in hoge concentratie en binnen 24 uur uitgeplast worden.)
De andere oorzaak is dat ongebruikte geneesmiddelen door de wc of de gootsteen worden gespoeld. En daar kunnen we natuurlijk wel wat aan doen. Medicijnen over? Lever ze dan in bij de apotheek of de milieustraat. Zo houden we met elkaar de bronnen voor ons drinkwater schoon.
Bij AQZ kunnen we met zeer gevoelige meetapparatuur lage concentraties van wel 80 soorten geneesmiddelen analyseren en van tientallen afbraakproducten daarvan. Voor de meeste componenten is de rapportagegrens 5 ng/l. Wil je meer weten? Kijk dan op onze website in de PDC. Of neem contact op met onze collega’s bij Relatiebeheer, bel 0183 30 55 45 of mail naar relatiebeheer@aqz.nl